Alla inlägg den 12 juli 2012

Av Ulf - 12 juli 2012 23:18


Regi: Hadi Hajaig

Manus: Hadi Hajaig

Medverkande: Sean Bean, Abhin Galeya, Tuppence Middleton mfl.

Produktionsbolag: The UK Film Studio

År: 2012

Längd: 108 min

Land: Storbritannien

Svensk åldersgräns: 15

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1598873/


Secret Service-agenten Ewan arbetar med att försöka spåra upp en inhemsk terroristcell innan denna hinner använda den högexplosiva sprängdeg de kommit över. Samtidigt börjar Ash, en av cellens medlemmar, brottas med sitt samvete över vad han egentligen håller på med. Både Ash och Ewan får lära sig att det inte alltid är så svartvitt som de båda tror...


Jag skaffade den här filmen främst av en anledning - Sean Bean. Jag ville helt enkelt se om hans karaktär dog i den här filmen också. För den som inte märkt det har Sean Bean en helt fantastisk förmåga att dö i sina filmer och tv-serier. Nåväl, jag behövde något nytt att se också så det var inte bara Beans mortalitetsfrekvens som lockade mig.


Hadi Hajaig har skrivit, regisserat och producerat en riktigt tät thriller med både hjärta och hjärna. Den inledningsvis ganska simplistiska berättartonen lyfter åtskilliga snäpp när historien hoppar sex år tillbaka i tiden och vi får följa Ashs väg mot extremism. Det är riktigt intressant och trovärdigt skildrat. Jag skulle tro att detta inte är alltför långt ifrån sanningen om hur många extremistorganisationer rekryterar sina medlemmar. Under ytan berättar Hajaig om en djupt rotad samhällsproblematik i Storbritannien och dess koloniala arv. Det blir dock aldrig att han skriver tittaren på näsan och försöker predika. Kort och gott är det ett imponerande manusarbete.


Sean Bean gör som vanligt bra ifrån sig, men det är Abhin Galeya (Ash) som är filmens riktiga stjärna. Postern ljuger, tro inget annat. Överhuvudtaget är skådespelarna bra. Speciellt Tuppence Middleton är riktigt duktig som Ashs struliga flickvän.


Det enda jag har att anmärka något på är tempo och klippning. I mitten saktar filmen ner tempot lite väl mycket och klippningen håller inte en konsekvent nivå. Ibland är den riktigt bra men lika ofta är den ryckig och skakig. Det ger Cleanskin ett ganska hafsigt intryck. Men för den som vill ha en riktigt bra thriller som dessutom vill säga något om sin omvärld rekommenderas den här rullen.


Betyg: 4 juridikstuderande med mord i tankarna av 5 möjliga


Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

Kultur & Historia bloggar Kultur Blogg listad på Bloggtoppen.se BloggRegistret.se Nöje och Underhållning Bloggparaden länkkatalog Favoritlistan.se 1000länkar.com - gratis länkkatalog Sverigeregistret

Ovido - Quiz & Flashcards