Alla inlägg under januari 2020

Av Ulf - 19 januari 2020 20:34

 

Oscarsgalan 2020: Short Film Round-Up Part 2

 

Andra kortfilmskavalkaden inför årets gala bjöd på idel bra saker varav en riktig höjdare. Nu verkar det som jag har utarmat nätet på streamingkopior av de nominerade i Best Live Action Short och Best Animated Short, men jag gör en koll längre fram om det dykt upp något mer. Hur som helst blev det en till animerad rulle och tre i klassen för spelfilm.

 

Det var den nominerade i den förstnämnda klassen, franska Mémorable (2019), som gjorde starkast intryck på mig. Louis är en åldrande impressionistisk målare som börjar glömma saker. Hans fru, Michelle, börjar ana oråd då han tycks glömma allt mer och snart är det tydligt att han drabbats av Alzheimers.

 

Mémorable kan bäst beskrivas som en impressionistisk leranimation. Den är djupt imponerande rent tekniskt, men framförallt ligger styrkan i manuset som på ett lika tydligt som smärtsamt sätt beskriver neuropsykiatrisk sjukdom både från den drabbades håll som hens familj. En av de allra bästa nominerade i klassen. 

 

De tre live action-filmerna inledde jag med den fransk/tunisisk/algeriska samproduktionen Nefta Football Club (2018). Två bröder på den tunisiska landsbygden kommer som en händelse över ett stort knarkparti. Den äldre av bröderna ser sin chans att göra en hacka, men lillebror (som tror att det är tvättmedel de hittat) har andra idéer.

 

Nefta Football Club är en ganska söt historia som tyvärr inte går någonstans förutom i slutpoängen som är värt ett litet skratt. Inte en av de starkare i klassen. Det kan däremot den amerikanska The Neighbors' Window (2019) aspirera på. Alli och Jacobs inrutade liv som småbarnsföräldrar får en krydda i och med att de nyinflyttade grannarna över gatan inte bryr sig om att sätta upp gardiner. Ett voyeuristiskt tidsfördriv får dock snart en allvarligare betydelse.

 

The Neighbor's Window är en väldigt drabbande allegori över hur gräset alltid kan tyckas grönare på andra sidan. Välspelad, sorglig och med en stor dos humor är The Neighbors' Window min favorit i klassen än så länge.

 

Den kortfilm som dock är riktigt Oscar-bait i år måste vara den tunisisk/kanadensiska/qatariska/svenska (puh!) samproduktionen Brotherhood (2018). En familjefar blir djupt chockad när hans äldste son återvänder från kriget i Syrien tillsammans med en fru. Pappan, Mohamed, hatar Daesh över allt annat och har stora svårigheter att acceptera att hans son är tillbaka - inte minst med en fru iklädd burka.

 

Brotherhood uppfyller alla Oscarskriterierna för kortfilm. Aktuellt ämne? Check. Komplicerade familjeförhållanden? Check. Krig? Check. Det är inte en dålig film på något sätt, men det känns som jag sett det här bättre förr. Dessutom känns det som man inte riktigt vågar ta ut svängarna i det för regionen kontroversiella ämnet. Mja, sådär.

 

 

Av Ulf - 18 januari 2020 21:15


Regi: James Mangold

Manus: Jez Butterworth/John-Henry Butterworth/Jason Keller

Skådespelare: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal mfl.

Produktionsbolag: Chernin Entertainment & Twentieth Century Fox

År: 2019

Längd: 152 min

Land: USA/Frankrike

Svensk åldersgräns: 7

IMDB: https://www.imdb.com/title/tt1950186


I början av 1960-talet dominerades racingsporten totalt av Ferrari. Samtidigt, på andra sidan pölen, hade Ford det knapert. Förslaget ges att man ska göra sig ett namn inom racing för att omlansera märket som något nytt och häftigt. Det är bara det att man inte har någon erfarenhet av att bygga racers och målet, Le Mans 24-timmarslopp, ligger bara tre månader framåt i tiden. Valet på att ta hem tävlingen för Ford faller på tidigare Le Mans-vinnaren Carroll Shelby och den minst sagt egensinnige föraren Ken Miles.


För att vara totalt ointresserad av motorsport kan jag förvånansvärt mycket om det. Det är tack vare att söndagarna under F1-säsongen var heliga för min far och soundtracket till stora delar av min barndom låter "miiiiooooooom", eller som ilskna bålgetingar som min mor kallade det. Med F1 kom även annan motorsport in i bilden så jag har blivit ofrivilligt bensinmarinerad sedan tidig ålder.


Det finns enligt mig inte särskilt många riktigt bra racingfilmer. Ford v Ferrari kommer nära, men saknar det som gjorde att 2013 års Rush fungerade så bra - pulskänslan. Ja, det är en tekniskt imponerande film när det gäller exempelvis ljud, men där den fallerar något i den grymt tajta klippning som behövs för att göra en fartig film. Racingscenerna är bra men de är inte utmärkta. Lägg därtill den väldigt långa speltiden (152 minuter) blir Ford v Ferrari en blandad upplevelse.


Matt Damon och Christian Bale fungerar dock väldigt bra i huvudrollerna, inte minst Bale som för en gångs skull inte behöver göra en amerikansk accent. Om man nu har en så pass lång speltid som man har hade jag gärna sett att lite mer fokus lades på Shelby och Miles som karaktärer, för det är just vad de är - karaktärer. Två väldigt egensinniga män som det hade varit roligt att få lära känna lite mer på djupet. Nu drunknar mycket av filmens mer finkänsliga ögonblick i motorvrål. För den som gillar motorsport kan Ford v Ferrari säkert vara ett betygssnäpp upp från min trea, men den skulle behövt lite mer bearbetning på manusstadiet för att riktigt stå ut.


Betyg: 3 miiiiiiiiom av 5 möjliga

Av Ulf - 16 januari 2020 20:45

 

Oscarsgalan 2020: Short Film Round-Up Part 1

 

Hör och häpna så är många av årets nominerade kortfilmer ganska enkla att hitta! Tidigare år har produktionsbolagen av outgrundlig anledning varit extremt restriktiva med sina filmer och bara släppt dem i, inte alltid kompletta, paket för försäljning via Itunes eller liknande. Från och med i år verkar det dock ha skett ett skifte. Förutom Netflix, som har flera egna filmer nominerade, är YouTube och Vimeo i regel ställena att gå till när det gäller streaming av kortfilmerna. Jag välkomnar detta skifte med öppna armar och är egentligen mest förvånad att det inte skett innan. De nominerade kortfilmerna är sällan eller aldrig kommersiella blockbusters och för att kunna få ut sina alster till större publik än endast de vid filmfestivaler är ovanstående tjänster guld värda.

 

Sammanlagt har jag hittat nio av sammanlagt 15 nominerade i kortfilmsklasserna att se direkt online. Förhoppningsvis fylls det på ytterligare under de kommande veckorna. I den här första delen fokuserar vi på de animerade kortfilmerna.

 

Best Animated Short Film

 

Bland de nominerade filmerna i den här klassen har jag hitintills hittat Hair Love (2019), Kitbull (2019) samt Daughter (2019). Samtliga ligger i officiella kanaler på YouTube. Search and ye shall find!

 

Hair Love är en söt liten animation på sex minuter som handlar om morgonen då pappa måste fixa sin dotters hår för första gången. Det är minst sagt en utmaning! Jag beundrar filmskapare som lyckas bemästra sin genre. Matthew A. Cherry har gjort just det och lyckas berätta en hel historia på de sex minuterna han har att jobba med. Med Sony som ett av produktionsbolagen och Jordan Peele som en av producenterna är det inte helt omöjligt att Hair Love tar hem priset.

 

För att lyckas med det måste den dock slå Pixar-producerade Kitbull. Jag borde vara van vid det här laget att Pixars filmer i princip alltid får mig att gråta, men den känslostorm som Kitbull orsakade i mig på sju minuter är något som få fullängdsfilmer kommer i närheten av. Det beror på att den handlar om djur. En katt boendes i en låda på en bortglömd bakgård får en ny granne i en lekfull pitbull, vars ägare inte är alltför snäll mot honom. Ett speciellt förhållande katten och hunden emellan tar vid. Jag är som sagt en sucker för djur och om man ens hintar åt djurplågeri har jag svårt att kontrollera mig själv. Den hinten finns, men Kitbull har samtidigt ett vackert och hoppfullt slut. Själv behöver jag en whiskey innan nästa kortfilm, den tjeckiska Daughter.

 

Daughter är dessvärre en representant för skolan animerade filmer jag har väldigt svårt för - svåra och pseudodjupa. Medan far ligger på dödsbädden tänker hans dotter tillbaka på gången han inte hjälpte henne rädda en skadad fågel och hur detta var starten på deras försämrade relation. Komplett med surrealistiska förvandlingssekvenser och obegripliga karaktärsbeslut är Daughter en throwback till min barndoms ångestframkallande tjeckiska dockfilmer. Det är inget bra betyg.

Av Ulf - 13 januari 2020 09:27

 

Oscarsgalan 2020: Nomineringarna

 

 

Nomineringarna är inne och det mesta är som väntat. Det jag ändå blev lite överraskad av var hur många nomineringar den fantastiska Parasite fick, vilket den verkligen förtjänar. Något överraskande blev det också bara en nominering till Rocketman, The Lion King och Frozen 2, som jag trodde skulle landa någonstans på två - tre nomineringar vardera. Det är också kul att se Taika Waititi få en nick för sitt manus till Jojo Rabbit. Nåväl, listan betas av och uppdateras varje måndag tills det är dags för galan. Klicka på länkarna nedan för att läsa om redan recenserade rullar. Hepp!

 


Best Motion Picture

 

Ford v Ferrari
The Irishman
Jojo Rabbit
Joker
Little Women
Marriage Story
1917
Once Upon A Time... In Hollywood
Parasite

 

Best Performance By An Actor In A Leading Role


Antonio Banderas (Pain & Glory)
Leonardo DiCaprio (Once Upon A Time... In Hollywood)
Adam Driver (Marriage Story)
Joaquin Phoenix (Joker)
Jonathan Pryce (The Two Popes)

 

Best Performance By An Actress In A Leading Role

 

Cynthia Erivo (Harriet)
Scarlett Johansson (Marriage Story)
Saorise Ronan (Little Women)
Charlize Theron (Bombshell)
Renée Zellweger (Judy)



Best Performance By An Actor In A Supporting Role

 

Tom Hanks (A Beautiful Day In The Neighborhood)
Anthony Hopkins (The Two Popes)
Al Pacino (The Irishman)
Joe Pesci (The Irishman)
Brad Pitt (Once Upon A Time... In Hollywood)

 


Best Performance By An Actress In A Supporting Role


Kathy Bates (Richard Jewel)
Laura Dern (Marriage Story)
Scarlett Johansson (Jojo Rabbit)
Florence Pugh (Little Women)
Margot Robbie (Bombshell)

 


Best Achievment In Directing


The Irishman (Martin Scorsese)
Joker
(Todd Phillips)
1917
(Sam Mendes)
Once Upon A Time... In Hollywood
(Quentin Tarantino)
Parasite
(Bong Joon Ho)


Best Original Screenplay

 

Knives Out (Rian Johnson)
Marriage Story (Noah Baumbach)
1917 (Sam Mendes & Krysty Wilson-Cairns)
Once Upon A Time... In Hollywood (Quentin Tarantino)
Parasite (Bong Joon Ho & Jin Won Han)


Best Adapted Screenplay

 

The Irishman (Steven Zaillian)
Jojo Rabbit (Taika Waititi)
Joker (Todd Phillips & Scott Silver)
Little Women (Greta Gerwig)
The Two Popes (Anthony McCarten)


Best Animated Feature

 

How To Train Your Dragon: The Hidden World
I Lost My Body
Klaus
Missing Link
Toy Story 4


Best International Feature


Corpus Christi (Poland)
Honeyland (North Macedonia)
Les Misérables (France)
Pain & Glory (Spain)
Parasite (South Korea)



Best Cinematography

 

The Irishman
Joker
The Lighthouse
1917
Once Upon A Time... In Hollywood


Best Editing


Ford v Ferrari
The Irishman
Jojo Rabbit
Joker
Parasite

 

Best Production Design


The Irishman
Jojo Rabbit
1917
Once Upon A Time... In Hollywood
Parasite


Best Costume Design


The Irishman
Jojo Rabbit
Joker
Little Women
Once Upon A Time... In Hollywood



Best Makeup & Hairstyling

 

Bombshell
Joker
Judy
Maleficent: Mistress Of Evil
1917

 

Best Original Score

 

Joker
Little Women
Marriage Story
1917
Star Wars: The Rise Of Skywalker

 


Best Original Song

I Can't Let You Throw Yourself Away (Randy Newman - Toy Story 4)
(I'm Gonna) Love Me Again (Elton John - Rocketman)
I'm Standing With You (Chrissy Metz - Breakthrough)
Into The Unknown (Panic! At The Disco - Frozen 2)
Stand Up (Cynthia Erivo - Harriet)

 

 

Best Sound Mixing

 

Ad Astra
Ford v Ferrari
Joker
1917
Once Upon A Time... In Hollywood


Best Sound Editing

 

Ford v Ferrari
Joker
1917
Once Upon A Time... In Hollywood
Star Wars: The Rise Of Skywalker

 

 
Best Visual Effects

 

Avengers: Endgame
The Irishman
The Lion King
1917
Star Wars: The Rise Of Skywalker

 


Best Documentary, Short

 

In The Absence
Learning To Skateboard In A Warzone (If You're A Girl)
Life Overtakes Me
St. Louis Superman
Walk Run Cha-Cha


 

Best Documentary, Feature

American Factory
The Cave
The Edge Of Democracy
For Sama
Honeyland

 
Best Short Film, Animated

Dcera
Hair Love
Kitbull
Memorable
Sister


Best Short Film, Live Action


Brotherhood
Nefta Football Club
The Neighbor's Window
Saria
A Sister

 

Av Ulf - 12 januari 2020 21:15

 

 

Regi: Chris Buck & Jennifer Lee

Manus: Jennifer Lee & Allison Schroeder

Skådespelare: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad mfl.

Produktionsbolag: Walt Disney Animation Studios

År: 2019

Längd: 103 min

Land: USA

Svensk åldersgräns: 7

IMDB: https://www.imdb.com/title/tt4520988


När Arendelle skakas av en rad naturkatastrofer måste Anna och Elsa tillsammans med sina vänner resa norrut för att ta reda på vad som händer. Målet är en mytomspunnen skog deras föräldrar berättade sagor om när de var små, men som varit avskärmad från omvärlden av en ogenomtränglig dimridå i en hel generation...

 

Att Frozen (2013) skulle få en uppföljare hade ungefär lika låga odds som att snögubben Olaf inte hade diggat Ibiza. Fortfarande idag, sju år senare, ligger den trea på listan över mest inkomstbringande animerade filmer genom tiderna och Let It Go fick småbarnsföräldrar att kräkas från öronen av antalet spelningar den fick. Att det skulle ta sex år innan uppföljaren kom är dock något oväntat. De som var rätt målgrupp för första filmen är idag i åldern då "tecknat är töntigt" och frågan är om nostalgifaktorn är så hög för dem? Siffrorna från biljettförsäljningen talar sitt tydliga språk - jo, det var den. Frozen II är den mest inkomstbringande animerade filmen genom tiderna. Men är den bra?

 

Jag var inte särskilt imponerad av första filmen. Framförallt vände jag mig mot musiken som i mina öron inte hade några bra teman eller förde storyn framåt. Jag hävdar fortfarande att förutom refrängen till tidigare nämnda Let It Go så är det ett gravt överskattat soundtrack. Till del två finns det åtminstone lite större variation på musikspåret och jag måste säga att det är överlägset det förra. Här finns kanske ingen brottarhit som Let It Go, men här finns desto mer catchiga melodier och en vilja att använda musiken för att föra storyn framåt.

 

Rent berättelsemässigt är även Frozen II ganska tunn om man jämför med flertalet andra Disney-filmer. Det som räddar manuset är att man valt att ge varje större karaktär ett "definierande ögonblick" - det vill säga åtminstone en scen vardera som är så förbaskat välskriven att jag inte kan hjälpa att bli engagerad. Något förvånande är det framförallt Olafs dito som är den mest drabbande. Stort plus också för valet att inkludera Skandinaviens samer för att få den förvisso fiktiva representationen av deras kultur passande. Frozen-universumet är som bekant en Disneyfierad version av norra Skandinavien i stort och Norge i synnerhet. När bygger Disney ett Frost-land i Norge?

 

Frozen II är bättre än originalet, men inte min kopp te. Det är gott hantverk, men kommer gå in genom ena örat och ut genom andra. Underhållande för stunden och för rätt målgrupp är det säkert en höjdare.

 

Betyg: 3 Oscarsnomineringar i vardande av 5 möjliga

Av Ulf - 7 januari 2020 16:30

 


Regi: Dexter Fletcher

Manus: Lee Hall

Skådespelare: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden mfl.

Produktionsbolag: New Republic Pictures/Marv Films/Rocket Pictures mfl.

År: 2019

Längd: 121 min

Land: Storbritannien/Kanada/USA

Svensk åldersgräns: 7

IMDB: https://www.imdb.com/title/tt2066051/

 

Historien om hur Reginald Dwight blev Elton John, från en medelklassbakgrund till en av världens bäst säljande artister genom tiderna. Filmen fokuserar på främst på sent 60-tal fram till sent 80-tal och visar upp ett rockliv där inte allt var succé och gåendes i dur.

 

Jag har alltid haft en slags hatkärlek till Elton John. Det beror först och främst på att min far hade exakt två kassettband i bilen när han tröttnade på radion - Dire Straits debutalbum och Elton Johns Ice On Fire. Att påstå att det inte är en av hans bättre skivor är en underdrift. Som ett resultat av söndagar i bilen med nämnda skiva på repeat har jag haft väldigt svårt för Elton Johns musik... tills jag hörde de bra skivorna han gjort.

 

Nåväl, min personliga musiksmak till trots fanns det gott om saker att se fram emot när det gällde Rocketman, inte minst eftersom Dexter Fletcher ligger bakom regin. Fletcher är en veteran bakom klappan och bara för två år sedan hyrdes han in att slutföra det årets stora rockepos, Bohemian Rhapsody (2018) efter att Bryan Singer gjort sig till persona non grata. När han dessutom får jobba med Taron Egerton i huvudrollen kan det ju inte bli fel? Mja, lite kanske.

 

Rocketman har helt klart en egen stil när det kommer till det visuella, på gott och ont. Fletcher behärskar verkligen de dramatiska scenerna, men har svårt att hitta timingen när det gäller musikalditona. Just valet att inkludera regelrätta musikalscener i den här filmen är jag inte särskilt imponerad av. Vissa av dem funkar, men många låter handlingen stanna upp lite väl länge. Det hade räckt med konsertscenerna som å andra sidan är mycket bra.

 

Medan Fletcher är ojämn i den här produktionen är Taron Egerton den riktiga stjärnan. Han trampar i princip aldrig snett och gör en väldigt känslosam tolkning av en man som helst av allt bara skulle vilja bli älskad för den han är. Det är dessutom väldigt imponerad att Egerton gör låtarna själv. Nog för att jag visste att han var en habil sångare förr, men det är ett jäkligt långt steg mellan det och att göra Elton John rättvisa. Som sångare själv kan jag säga att många av Johns låtar absolut inte är enkla att sjunga.

 

Rocketman försöker göra något lite annorlunda med rockbiografigenren och för det respekterar jag den. Det faller dock inte riktigt väl ut alla gånger och den går exempelvis inte upp mot Fletchers tidigare nämnda projekt. En fantastisk Egerton blir dock en kraft att räkna med på Oscarsgalan. Han har redan en Golden Globe för rollen.

 

Betyg: 3 still standing men av 5 möjliga

Av Ulf - 4 januari 2020 22:45

 


Regi: Bong Joon Ho

Manus: Bong Joon Ho & Jin Won Han

Skådespelare: Kang-ho Song , Sun-kyun Lee , Yeo-jeong Jo mfl.

Produktionsbolag: Barunson E&A/CJ Entertainment/TMS Entertainment mfl.

År: 2019

Längd: 132 min

Land: Sydkorea

Svensk åldersgräns: 15

IMDB: https://www.imdb.com/title/tt6751668/

 

Familjen Kim har det inte särskilt gott ställt utan försörjer sig på ströjobb bäst de kan. När sonen Dong-ik får chansen att bli privatlärare i engelska till dottern i en välbärgad familj ser han dock en väg ut. Genom att anta en persona av en hårt arbetande universitetsstudent tänker Dong-ik, eller "Kevin" som han kallar sig nu, få hela sin familj anställd - på vilket sätt han än kan.

 

Parasite vann Guldplamen i Cannes förra året och ligger bra till även på galorna i år. Den hade blivit uppsnackad något enormt av alla som hade sett den och därför var jag minst sagt lite tveksam när jag satte mig ner för att se den. Av hävd brukar hype kunna förstöra filmupplevelser även om man försöker hålla huvudet kallt. Nu måste jag dock sälla mig själv till hypemaskineriet. Parasite är en av förra årets absolut bästa filmer.

 

Bong Joon Ho är en av Sydkoreas mest internationellt kända filmskapare och jag har älskat allt jag sett av honom sedan 2003 års fantastiska thriller Memories Of Murder. Han har ett öga för karaktärer som få besitter och ser alltid till att, oavsett om han gör en thriller som ovanstående eller en monsterfilm som 2006 års The Host, ha med ett starkt socialt patos i sina berättelser. Så även i Parasite, som kanske är hans mest samhällskritiska film till dags dato. 

 

Berättelsen om familjen Kim vedermödor balanserar hela tiden på gränsen mellan svart komik och ren misär. Det är dock väldigt sällan vågskålen tippar över å endera hållet, möjligen med undantag för slutet som är riktigt, riktigt mörkt. Det här är en film som det inte är enkelt att hitta klara och tydliga protagonister och/eller antagonister i. Det familjen Park gör är förvisso fel rent moraliskt, men samtidigt är det svårt att klandra dem. Samtidigt verkar den rika familjen, Park, till en början vara i regel godhjärtade människor, men allt eftersom filmen går finns det ett tydligt klassförakt hos dem som gör att man som tittare har svårt att sympatisera med dem fullt ut.

 

Om man skulle hitta någon "skurk" i berättelsen är det snarare samhällssituationen som tillåter vissa att leva som kungligheter medan andra får jobba ihop mat för dagen. Klassklyftorna i Sydkorea är större än här i Sverige och det syns med all önskvärd tydlighet. Parasite lyckas med konststycket att vara en samhällskritisk skildring av ett system som inte fungerar för alla samtidigt som den bitvis är förbaskat rolig och spännande. Rekommenderas varmt.

 

Betyg: 5 desperata koreaner av 5 möjliga

Av Ulf - 2 januari 2020 17:52

 


Regi: Taika Waititi

Manus: Taika Waititi (baserat på Christine Leunens roman)

Skådespelare: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson mfl.

Produktionsbolag: TSG Entertainment/Piki Films/Defender Films mfl.

År: 2019

Längd: 108 min

Land: USA/Nya Zeeland/Tjeckien

Svensk åldersgräns: 15

IMDB: https://www.imdb.com/title/tt2584384/

 

Tioårige Jojo är, i alla fall på ytan, en fanatisk medlem av Hitlerjugend som lever för faderland och führer. En dag lyckas dock Jojo smälla av en granat precis bredvid sig. Han överlever, men hans hälta och ansiktsärr gör att han "ursäktas" från fler officiella sammankomster. Deprimerad försöker Jojo hitta en ny plats i tillvaron. Då är det tur att man har Hitler som låtsaskompis och har upptäckt en spännande och mörk hemlighet i hemmet - någon bor i väggarna!

 

Även om Taika Waititi hade haft ett antal roller förr och skrivit en del kortfilmer var det först med den sanslöst roliga vampyrkomedin What We Do In The Shadows (2014) som han dök upp på min radar. Sedan dess har det pekat spikrakt uppåt för nya zeeländaren och han har fått mycket goda vitsord även om sin senaste film, Jojo Rabbit.

 

Det är en minst sagt säregen historia som Waititi har valt att göra film av och den första halvtimmen känns det mest rätt flasmsigt om jag ska vara ärlig. Lite som att "ahaha, titta, vi driver med nazister för det är... edgy?". Men sen händer något med tonen i filmen som gör att jag uppskattar den lite väl uppsluppna början mer. Jojo är uppenbart en karaktär som längtar efter att känna att han hör hemma någonstans och det är också därför han dras till nazismen så starkt som han gör. När han tvingas hitta andra sammanhang och utmana sin benhårda tro blir Jojo Rabbit en lika intressant som rolig skildring över en uppväxt i ett totalitärt samhälle.

 

Waititi själv spelar fantasiversionen av Hitler och har uppenbarligen kul med rollen. Att låta Hitler spelas av en maorisk jude var det bästa långfingret han kunde räcka åt den gamle diktatorn, sa han i en intervju. Det är inte Waititis fel att media i mångt om mycket fokuserat på hans porträtt av Hitler, men det har lite satt de andra skådespelarna i skuggan, något de verkligen inte förtjänar. Framförallt imponerar Roman Griffin Davis (Jojo) stort i sin skådespelardebut. Scarlett Johansson är även hon mycket bra (som vanligt), men det som förtar hennes prestation lite är att hon gör en riktigt, riktigt usel tysk accent. Jag vet inte vad det låter som, men någon blandning mellan att bryta på franska och ryska kanske? Slutligen måste även Thomasin McKenzie nämnas som gör ytterligare en bra roll efter sitt genombrott med Leave No Trace (2018).

 

Jojo Rabbit är en sällsam blandning mellan djupaste allvar och lättsinne. Jag är inte säker på att den kommer tilltala alla, men jag hade rätt kul samtidigt som en eller två scener nästan fick hjärtat att snöra ihop sig av tyngd. Resultatet blir en film som i alla fall undertecknad kommer komma ihåg ett bra tag.

 

Betyg: 4 Gestapobyråkrater av 5 möjliga

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

Kultur & Historia bloggar Kultur Blogg listad på Bloggtoppen.se BloggRegistret.se Nöje och Underhållning Bloggparaden länkkatalog Favoritlistan.se 1000länkar.com - gratis länkkatalog Sverigeregistret

Skapa flashcards