Alla inlägg under april 2012

Av Ulf - 7 april 2012 22:52


Regi: Tobe Hooper

Manus: L.M Kit Carson

Medverkande: Dennis Hopper, Caroline Williams, Jim Siedow mfl.

Produktionsbolag: Cannon Films

År: 1986

Längd: 100 min

Land: USA

Svensk åldersgräns: 15

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0092076/


En liten sömnig småstad i Texas blir skådeplatsen för den hungriga, chililagande familjen Sawyers jakt på prima biff. Stretch, en lokalradio-dj, finner sig snart både vara jagad av de sågande kannibalerna och vara intresseobjekt för en sheriff som har en personlig anledning till att försöka sätta dit Leatherface och kompani.


Det tog tolv år för The Texas Chainsaw Massacre (1974) att få en uppföljare. Under tiden hade regissören, Tobe Hooper, arbetat med alla från Stephen King till Steven Spielberg och blivit en av de mest lovande skräckregissörerna i Hollywood. Sen gjorde han den här filmen och ingenting blev sig likt. The Texas Chainsaw Massacre Part II (hädanefter TCM2) är något av det märkligaste jag sett inom mainstreamskräck. Det blev också Hoopers fall som regissören man skulle anlita till sina skräckepos. Huvudanledningen till att det blev en så märklig film är att Hoopers originalmanus ratades först efter man börjat filma. Hooper fick skriva ett andra manus som även det ratades. Till sist fick en ny manusförfattare, L.M Kit Carson, göra ett panikutkast och kaoset var ett faktum.


TCM2 är hälften komedi, hälften skräck och hundra procent galenskap. Alla som sett Dennis Hopper i exempelvis Blue Velvet (1986) vet hur bra han var på att spela totalt bindgalen. Det är en fröjd att höra honom vråla repliker som "I am the Lord of Harvest!" samtidigt som han svingar inte en utan två motorsågar. Caroline Williams har den kvinnliga huvudrollen och är usel men har inte samma komiska talang som exempelvis Hopper. Hon är en jäkel på att skrika dock och tur är väl det då hon skriker i 90 procent av sina scener. TCM2:s inkarnation av Leatherface spelas av Bill Johnson som lyckas med konststycket att göra karaktären bra mycket äckligare än originalets Gunnar Hansen. Inte mer skrämmande, inte mer djup på något sätt, men äckligare - absolut! Den ende skådespelare som återvänder från originalet är Jim Siedow som familjens överhuvud. Han är lika bra som i originalet men den totalt utflippade kontexten gör honom mer komisk än obehaglig. Håll förresten ögonen öppna efter en kort cameo av den hysteriskt rolige författaren Kinky Friedman som sportkommentator.


Regin är också den, troligen på grund av alla manusomskrivningar, en tågkrasch från helvetet. Så varför då en trea i betyg? Helt enkelt för att det här är total jäkla galenskap på alla nivåer. Samtidigt är inramningen (specialeffekter av Tom Savini) tillräckligt snygg för att filmen ska få en känsla av att man faktiskt ville göra en bra film men någonstans bara sa "fuck it" och filmade saker man tyckte var roliga istället. TCM2 är ett gott exempel på vad som händer om för många kockar rör i samma soppa - bara det att soppan trots allt är väldigt underhållande den här gången!


Betyg: 3 filmvärldens motsvarighet till lsd-trippar av 5 möjliga


Av Ulf - 6 april 2012 12:03


Författare: Torbjörn Flygt

År: 2004

Sidor: 312

Förlag: Norstedts Förlag

ISBN: 91-1-301341-6


Åklagare Claes Backe har precis flyttat till ett villaområde tillsammans med sin familj när kvarteret börjar plågas av bilinbrott. Backe har däremot mer allvarliga saker att tänka på. Ett uppmärksammat rättsfall tar all hans tid och pressen på jobbet börjar gå ut över familjelivet. Som om inte det vore nog startar grannarna upp en grannsamverkansorganisation som verkar lite för nitiska i sin vilja att göra sitt område säkert.


Sedan jag läste den utmärkta Underdog (2001) visste jag att jag skulle återvända till Torbjörn Flygts böcker förr eller senare. Få samhällsporträtt har gripit tag i mig som nämnda bok och jag hoppades på något liknande i Verkan. Tyvärr blev jag mest uttråkad. Jag tror jag förstår vad Flygt vill beskriva med sina till synes vardagliga trivialiteter som samlas till ett ok över Claes Backes rygg. Kollapsen av en rättsstat, när lagar och förordningar inte längre kan skydda. Saken blir istället den att jag innerligen avskyr karaktären Claes Backe. Han framstår som den gnälligaste, mest kompromisslöse, surgubben jag läst om på ett gott tag.


Resultatet blir att Verkan mest blir en rad händelser som aldrig leder någonstans. Backes utveckling mot slutets vändning förefaller ganska ologisk och mynnar ut i ett "jaha, blir det inte mer?". Språkligt håller Flygt däremot stilen och det är bokens räddande faktor som också fick mig att läsa ut den. Snygga språkvändningar och miljöbeskrivningar är jag inte alltför bortskämd med från svenska författare. En bra bok tycker jag dock inte att det är.


Betyg: 2- pubertalt förbannade åklagare av 5 möjliga


Av Ulf - 5 april 2012 10:29


Regi: Marcel Sarmiento & Gadi Harel

Manus: Trent Haaga

Medverkande: Shiloh Fernandez, Noah Segan, Candice Accola mfl.

Produktionsbolag: Hollywoodmade

År: 2008

Längd: 101 min

Land: USA

Svensk åldersgräns: 15

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0896534/


Rickie och JT, bästa vänner sedan lågstadiet, bestämmer sig för att skolka från skolan en dag och istället gå på upptäcktsfärd i det övergivna lokala mentalsjukhuset. Längst ner i källaren, bakom en igenrostad dörr, hittar de båda en naken kvinna fastkedjad på en brits. När han ser en kvinna svävande mellan liv och död bestämmer sig JT för att göra det enda logiska - våldta henne... vafan?!


Deadgirl är en lågbudgetrulle jag fått rekommenderad på diverse forum. Det mest skrämmande med det är inte filmen i sig utan att folk rekommenderar den här skiten. Premissen är till en början ganska bra - en fastkedjad kvinna bakom en fastrostad dörr i ett övergivet mentalsjukhus. Hur kom hon dit? Gott så. Sen flippar filmen ut fullständigt. Dialogen är skrattretande usel, skådespelarinsatserna likaså, men det sämsta av allt måste vara stereotyperna filmen vill slå fast - killar är sexuella monster och tjejer enbart passiva offer - såvida inte något (läs: alkohol, droger, sjukdom) "förändrar" dem.


I rätt händer hade originalpremissen kunnat bli en djupt störande film. Nu blir den bara dum. Jag menar inte lite smådum nu heller utan dräglande inavelsdum. Manuset är ihåligt som en schweizerost med flertalet logiska felslut per scen i den puckade dialogen. Den här filmen borde visas i utbildningssyfte för filmskoleelever som exempel på hur man inte gör en film. Kort och gott det sämsta jag sett på länge.


Betyg: 1 nekrofiler av 5 möjliga


Av Ulf - 1 april 2012 20:32



Enligt ett pressmeddelande från SF tänker man satsa på så kallad "5D-bio" med start 2013. Enligt Anna Faus, presstalesman på SF, är tanken att det ska vara ett nytt vapen i kampen mot piratkopieringen. "Det är en satsning som egentligen inte kostar särskilt mycket men kan ge ett mervärde för biobesökaren som piratkopierade filmer i hemmabion har svårt att replikera" säger Faus.


Satsningen ska göras i två steg och börjar med installationen av stolsvärmare. "Vi har insett att mångas ryggar inte mår så bra av de till en början ganska mjuka men efter två timmar väldigt stela stolarna" fortsätter Faus. Tanken med stolsvärmarna är att stelheten i ländryggen inte ska bli så illa med kontinuerliga värmepulser.


Den stora satsningen inleds dock först till sommaren. En finess som tidigare använts på nöjesfält i samband med filmvisning, programmerbara stolar, ska testköras i utvalda biografer i samband med premiären av den hett efterlängtade The Avengers (2012). "Stolarna ska programmeras för att reagera med vad som händer på duken" säger Faus, som också hoppas att satsningen ska betyda att SF kan höja biljettpriserna till 150 kronor. "Ett biobesök med mervärde är lite som en lite finare måltid på restaurang. Det är klart att det kostar lite mer."


Ja, vad ska man säga? Är det här framtiden eller är det bara ännu ett desperat försök att locka besökare till biograferna? Framtiden får utvisa. 

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12 13 14
15
16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

Kultur & Historia bloggar Kultur Blogg listad på Bloggtoppen.se BloggRegistret.se Nöje och Underhållning Bloggparaden länkkatalog Favoritlistan.se 1000länkar.com - gratis länkkatalog Sverigeregistret

Skapa flashcards