Direktlänk till inlägg 16 juli 2011

Mistah Kurtz - he dead, del 1

Av Ulf - 16 juli 2011 15:26

 

Följande är en redigerad och nedkortad version av ett paper jag skrev på masternivån i litteraturvetenskap. Efter att ha sett att min uppdelning av min förra text kanske inte var världens mest läsvänliga har jag beslutat mig för att publicera följande text i tre delar. Hur som helst är det en kortare jämförande analys av Joseph Conrads Heart Of Darkness och Francis Ford Coppolas filmadaption av den samma, Apocalypse Now (1972): 


Inledning & syfte

I vår värld av intertexualitet och ständigt blandade av olika kulturformer har det blivit mer relevant än någonsin att undersöka hur ett narrativ förändras genom de vägar de tar från medium till medium. Sedan tidiga tonår har Francis Ford Coppolas Apocalypse Now varit en av mina favoritfilmer. Filmen betraktas idag av många som en av de främsta krigsskildringar som gjorts, men vad folk ofta glömmer bort är att den huvudsakliga historien har en äldre tradition att luta sig tillbaka på – Joseph Conrads Mörkrets hjärta. Det här paprets syfte är att belysa såväl skillnader som likheter mellan de båda verken och visa på hur en historia kan anpassas till en annan kontext. Det har som vidare syfte att ge exempel på några ingångar till verken från ett postkolonialt perspektiv.


Synopsis av Mörkrets hjärta

Historien tar sin början med att sjökaptenen Marlow berättar för sina passagerare om hur han jobbade som kapten på en ångbåt i Afrika. Han får ett uppdrag i att hämta hem Kurtz, en man han hört väldigt mycket om sedan han kom till Afrika men som nu är spårlöst försvunnen. Marlow måste färdas på floden till Kurtzs senast kända position för att ta reda på vad som har hänt honom. Längs med vägen blir de attackerade av vad Marlow kallar för ”vildar”. När de väl kommer fram till Kurtz station får de reda på att det var Kurtz som beordrat attacken på ångbåten. Han har, krasst nog, lyckats göra sig till härskare över de lokala stammarna genom att använda sin karisma och sina överlägsna vapen. Hans skäl för detta är att kunna samla på sig mer och mer elfenben som han hyser stor förkärlek för. Marlow lyckas dock få med sig den svårt sjuke Kurtz tillbaka nerför floden. En kort tid efter de har kommit tillbaka dör Kurtz och i sina sista andetag yttrar han orden ”The horror, the horror”. Marlow letar slutligen upp hans fästmö och informerar henne om hans sista ord var hennes namn.



Historisk bakgrund till Mörkrets hjärta


Åren 1885 – 1908 kallades det landområde som idag är Kongo för fristaten Kongo. Det var i själva verket mer av ett företag än ett riktigt land och längst upp i näringskedjan fanns den belgiske kungen Leopold II som på diverse vägar lyckats få kontroll över staten. Leopold lyckades genom osedvanlig grymhet mot lokalbefolkningen bygga upp en ansenlig förmögenhet främst genom handel med slavar och råvaror. Missförhållandena uppdagades dock genom en rapport av Roger Casement, vilket ledde till en rad gripanden och till slut även till Leopold II: s avgång. Det är oklart exakt hur många som dog under Leopolds styre, men historiker brukar göra en uppskattning mellan 10 – 20 miljoner.


Synopsis av Apocalypse Now


Kapten Willard återvänder till krigets Vietnam efter att ha insett att han inte passar in i det civila livet hemma i USA. Han får i uppdrag att leta upp överste Kurtz som har både bokstavligen och bildligt talat gått över gränsen när han beslutat sig för att leda sin egen privata armé in i det neutrala Kambodja. Som en av arméns högst dekorerade ledare är det inte bara ytterst pinsamt för den militära ledningen utan också en säkerhetsrisk. Willard får i uppdrag att eliminera Kurtz.


Willard färdas tillsammans med en grupp soldater uppför Nungfloden. När de väl kommer fram till Kurtz läger blir de tillfångatagna och upptäcker att Kurtz, uppenbart galen, gjort sig själv till en gud över sin armé. Efter en rad föreläsningar om människans natur, civilisation, krig och liknande ämnen lyckas Willard med sitt uppdrag att döda Kurtz. Kurtz har redan innan gett ledtrådar till att han är trött på sitt liv och vill att Willard ska döda honom och överta hans roll som ledare över armén. Willard ger sig dock iväg från lägret och filmen slutar.


Historisk bakgrund till Apocalypse Now


Den huvudsakliga bakgrunden till Apocalypse Now är föga förvånande Vietnamkriget. Kriget var en av förra seklets mest blodiga och långvariga konflikter.


Vietnamkriget varade mellan 1959 – 1975. Bakgrunden till konflikten var att Indokinas förra kolonialherrar, Frankrike, hade förlorat kontrollen över sina kolonier och tvingats dra sig tillbaka. Vietnam, Laos och Kambodja blev självständiga stater. Vietnam delades i två delar, nord och syd, som skulle återförenas när ett demokratiskt val kunde genomföras. Av diverse orsaker föll det sig dock så att uppdelningen av landet i mångt om mycket också blev en uppdelning av folket, med kommunisterna i norr och demokraterna i söder. Valet gick som val i länder utan demokratisk struktur brukar gå, det vill säga inte alls. Spänningarna mellan nord och syd blev allt starkare i och med folkets motsättningar med den USA-styrde ledaren Diem. När Diem mördades ökade USA sin ”rådgivande roll” i Vietnam genom att skicka fler trupper och öka biståndet till den sydvietnamesiska regeringen. I och med en attack mot amerikanska fartyg i Tonkinbukten eskalerade konflikten mellan USA och de vietnamesiska kommunisterna och kriget var i full gång.


Vietnamkriget blev som vi alla vet ett stort amerikansk misslyckande. Resultatet blev i alla fall tillbakadragandet av de amerikanska trupperna och att Vietnam blev en kommuniststat.


Imorgon, del 2: Jämförelse mellan de två verken

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulf - 9 februari 2022 16:23


  The End Of An Era - Sista posten på Bloggplatsen   Allt har ett slut brukar det heta och så även min tid här på Bloggplatsen. I och med nyårets stora skräckupplevelse nära hela sajten låg nere under närmre en veckas tid för mig tog jag beslu...

Av Ulf - 7 februari 2022 18:40

Linda hatar allt, Ulf är trött och frustrerad på att bli avbruten och Matti har ingen penis som bakgrundsbild den här veckan. Läget bland trupperna kunde alltså varit bättre för general Gustaf, som förgyller tillvaron med sin bästa Henke Larsson-im...

Av Ulf - 4 februari 2022 20:52

Regi: Guillermo del Toro Manus: Guillermo del Toro & Kim Morgan (baserat på William Lindsay Greshams roman) Medverkande: Bradley Cooper, Rooney Mara, Cate Blancett mfl. Produktionsbolag: Fox Searchlight Pictures/Double Dare You/TSG Entertainm...

Av Ulf - 2 februari 2022 18:17


  Regi: Reinaldo Marcus Green Manus: Zach Baylin Medverkande: Will Smith, Aunjanue Ellis, Jon Bernthal mfl. Produktionsbolag: Star Thrower Entertainment/Westbrook Studios/Keepin’ It Reel År: 2021 Längd: 144 min Land: USA Svens...

Av Ulf - 31 januari 2022 20:02

Linda är sjuk – igen! Frågan är om det var Darkman som var i farten eftersom Linda absolut inte kunde förstå varför veckans titelkaraktär heter som han gör. Det gör hur som helst att de tre medlemmarna med Y-kromosomer får hålla ställningarna...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

Kultur & Historia bloggar Kultur Blogg listad på Bloggtoppen.se BloggRegistret.se Nöje och Underhållning Bloggparaden länkkatalog Favoritlistan.se 1000länkar.com - gratis länkkatalog Sverigeregistret

Ovido - Quiz & Flashcards