Alla inlägg under maj 2011

Av Ulf - 5 maj 2011 21:13

   


Regi: Kenneth Branagh

Manus: Ashley Miller, Zack Stentz & Don Payne (baserad på Stan Lees serie med samma namn)

Medverkande: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins mfl.

Produktionsbolag: Marvel Studios

År: 2011

Längd: 114 min

Land: USA

Svensk åldersgräns: Från 7 år

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0800369/


När åskguden Thor ska krönas till ny härskare över asarna återvänder en gammal fiende, frostjättarna, för att ta tillbaka en artefakt som åter ska göra dem en makt att räkna med. Efter att Thor mot sin far Odins vilja beger sig till frostjättarnas hemvist för att konfrontera dem om varför de brutit vapenvilan sätter han igång en händelsekedja som får honom strandad på Jorden, utan krafter, och med någon ute efter honom.


Jag gillar Marvel skarpt och även om Thor inte varit någon större favorit på papper var jag relativt spänd på att se hur Marvel Studios skulle överföra sin version av Asgård till film. När dessutom filmen innehåller skådespelare som Natalie Portman, Anthony Hopkins och Stellan Skarsgård höjdes mina förväntningar ytterligare ett snäpp. Det börjar också ganska bra. Intrigerna i Asgård mellan Thor och hans bror Loki är filmens höjdpunkt. Det som stör illusionen är Tom Hiddlestons roll som Loki. Trots förvånansvärt välskriven dialog lyckas han konstant spela både över och under - ibland i samma scen. Det övriga skådespelarna gör sina roller helt okej även om ingen direkt sticker ut. Hemsworth är ett bra val som Thor men jag skulle vilja se lite mer... ursäkta franskan, kuk, i rollen. Du är en gud! Jag vet att historien främst handlar om att skala bort arrogans och förutfattade meningar och komma till sin egen kärna som person, men ärligt talat är Thors "kärna" inte särskilt intressant. Hemsworth har dock charm och talang nog att kunna göra något mer med den här rollen om han får lite större utrymme och en mer kompetent actionregissör.


Regin ja... Kenneth Branagh - jag älskade dina Shakespeare-adaptioner och några av dina egna rollprestationer (exempelvis i Frankenstein (1994)) har varit riktigt bra, men du kan helt enkelt inte regissera action. Det finns ingen tyngd, ingen riktigt känsla och det faller dessvärre platt. Dialogscenerna, undantaget de med Hiddleston, är i jämförelse helt fantastiska.


Överlag är Thor en okej film för stunden. Det stora problemet är att den inte överraskar utan känns mer som en transportsträcka mot The Avengers (2012). Den filmen, mina damer och herrar, kan antingen bli det häftigaste för en serienörd sedan... ja... någonsin, eller kan det bli ett stinkande misslyckande. Spännande är det i alla fall.


Betyg: 2+ åskgudar? nej, snarare 2+ hål i väggen av 5 möjliga


Av Ulf - 3 maj 2011 23:17


Originaltitel: The Walking Dead: Days Gone Bye

Författare: Robert Kirkman

Tecknare: Tony Moore/Cliff Rathburn

År: 2006 (svensk utgåva 2011)

Sidor: 146

Förlag: Image Comics (svenskt förlag Apart Förlag AB)

ISBN: 978-91-979592-0-9


När polismannen Rick Grimes vaknar upp från sin koma får han till sin fasa klart för sig att världen inte är vad den en gång varit. Gatorna är smockfulla med till synes döda människor som fortfarande knallar omkring och tycker att man bör bita allt som rör sig. Rick tror att hans familj kan ha flytt undan zombiehorden och nu befinner sig i Atlanta. Ensam ger han sig ut på jakt efter sin familj och kanske några svar till vad som egentligen har hänt.


Den som läser min blogg noga (finns det sådana?) kommer kanske ihåg min recension av pilotavsnittet av tv-serien The Walking Dead förra året. Det var ett förstummande bra pilotavsnitt som genast satte en stämning som är få serier förunnade. Under första säsongens sex avsnitt lyckades serien inte hålla upp riktigt lika hög kvalitet rakt igenom, men är ändå bland det mest sevärda på tv idag. Sedan gjorde AMC (seriens amerikanska hem) en dundertabbe. Efter sex mycket bra avsnitt annonserades det att säsong två inte skulle börja förrän i oktober 2011. Den enda dramaserie som lyckats med ett så långt uppehåll och ändå kunna dra storpublik är i mitt minne Battlestar Galactica (2004). Nåja, medan jag väntar på säsong 2 läser jag mer än gärna Apart Förlags svenska översättning av serietidningen som tv-serien baseras på.


Det är svårt att inte tycka om förlag som översätter serier till svenska på dagens seriemarknad. Missförstå mig inte, det finns en uppsjö bra japansk manga att tillgå på svenska idag men vad en gammal serieräv som undertecknad har saknat är just utgivning av de mer "vuxna" serierna från USA. När dessutom Sara Årestedts översättning är så pass bra som den är tar jag av mig hatten. Det finns små skavanker här och där, men det är ingenting som stör helhetsintrycket. Som referens skaffade jag en digital kopia av originalmanuset och jag måste säga att jag är imponerad över flytet som Årestedt fått i texten.


Serien i sig är lika bra som tv-adaptionen och det är egentligen inte så värst mycket som skiljer. Det är mindre detaljer eller bihandlingar som skiljer - fram till slutet som gav mig en smärre chock. Det man främst kan peka på som större skillnad är att serien tycks gå mycket snabbare fram än tv-serien. Det är både bra och dåligt. I sina bästa stunder tyckte jag att tv-serien verkligen lyckades ge karaktärerna den tid de behövde för att utvecklas. Dessvärre kunde det också ibland bli lite väl långa transportsträckor. Serieförlagan skippar mycket av detta men lyckas ändå få med en imponerande karakterisering på liten yta. Det är klart att vissa händelser som fick mer tid på sig i tv-serien går relativt snabbt förbi i förlagan, men det är sällan det faktiskt stör.


Tony Moore, den huvudsaklige tecknaren, har gjort ett fantastiskt jobb med att få en trovärdig känsla i sina miljöer även om jag ibland fick hemska flashbacks till tiden då alla amerikanska tecknare snöade in på den så kallade "American Manga-stilen" när det gäller karaktärsporträtten. Det tar tack och lov aldrig överhanden. Jag fick en otippad association till designen av den gamla westernshootern Outlaws (1997) men inte lika tillspetsad.


Framförallt vill jag uppmana alla fans av tv-serien att köpa den här volymen. Utgivningen för serier som kanske inte ligger direkt i mittfåran har varit väldigt undanskuffad i Sverige sedan tidigt 90-tal (det finns en större artikelserie om detta fenomen på gång till bloggen) men Apart Förlags initiativ kan förhoppningsvis vara en början till utökad serieimport från landet i väst.


Betyg: 5- vi kör samma betyg helt enkelt av 5 möjliga

Av Ulf - 2 maj 2011 11:37


Regi: Scott Reynolds

Manus: Scott Reynolds

Medverkande: Paolo Rotondo, Rebecca Hobbs, Roy Ward mfl.

Produktionsbolag: Essential Films/New Zealand Film Commission

År: 1997

Längd: 93 min

Land: Nya Zeeland

Svensk åldersgräns: Ej granskad (IMDB), med största sannolikhet 15 år

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0120401/


Dr. Karen Schumaker efterfrågas av Simon Cartwright, en seriemördare som suttit inspärrad på mentalsjukhus i fem år, för att göra en utvärdering av honom. Schumaker får snart reda på att Simon anser att hans handlingar styrs av någon han kallar för "The Ugly" - en personlighet som kan dyka upp närsomhelst...


Jag fick den här filmen rekommenderad på ett forum jag brukar besöka för just att få tips på bra skräck- och thrillerfilmer. Att filmen dessutom var från Nya Zeeland, ett ganska anonymt filmland exklusive Peter Jackson, var också spännande. The Ugly börjar dock inte särskilt bra och även om mittenpartiet i vissa delar är riktigt bra och kusligt finnss det en hel del detaljer som jag inte kunde släppa. Den nästan dokumentära stilen i kameraarbetet förhöjde intervjuscenerna mellan Schumaker och Simon men samtidigt gjorde det att detaljer som kanske skulle sett bättre ut med mer traditionell filmteknik helt enkelt såg för jävliga ut och kändes malplacerade. Speciellt störde jag mig på de två vårdarnas karaktärer. De agerade mer som intagna och jag antar att Reynolds försökte visa på hur deras arbete påverkade dem, men det blev mestadels löjligt.


Skådespelarna är av varierande kvalitet med Paolo Rotondo som Simon som främsta företrädare. Det finns dock ett område där filmen glänser och det i klippningen. För en film som kom 1997 kan man här spåra flera grepp som använts in absurdum i senare kriminalserier på tv, inte allra minst Criminal Minds. På det hela taget är dock The Ugly en film med goda idéer men sämre genomförande. Den ganska trovärdiga psykologiska bild den försöker bygga upp i sitt mittparti faller som ett korthus i sista akten och lämnade mig ganska ointresserad av vad som hände med både Simon och Schumaker.


Betyg: 2 vårdare som ser ut som de kastats ut från Hells Angels av 5 möjliga

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Bloggportaler

Kultur & Historia bloggar Kultur Blogg listad på Bloggtoppen.se BloggRegistret.se Nöje och Underhållning Bloggparaden länkkatalog Favoritlistan.se 1000länkar.com - gratis länkkatalog Sverigeregistret

Skapa flashcards